M-am intrebat care e faza cu buchetul miresei. Si asta nu pentru ca ii contest rolul estetic. Mi se intampla sa tin minte multe zile un buchet care mi-a placut. Stiti si voi cat de imposibil de dezlipit de pe retina poate fi o camasa, o geanta, un ceas, o carte, un obiect decorativ, un living vazut prin nu stiu ce revista, o mancare, un Rolls Royce :), o pereche de cizme. Eii, bine, eu nu numai ca imi amintesc de ele. Uneori le si visez. Intr-o noapte am visat ca am prins buchetul miresei in ciuda vointei mele. Stiti, organizatorii nu au voie sa se implice in lucruri din astea. Oricum, atunci cand mi-a aterizat buchetul in maini nu m-am gandit la simbolistica. Am inceput sa-l analizez. Avea flori mici violet (daca as sti cum se numesc v-as spune dar nici eu nu stiu; nu stiu nici macar daca exista specia aia). Violetul florilor iesea in evidenta printre multe plante verzi. Un verde superb: verdele acela albastrui al graului cu spic dar inca necopt. Si ca buchetul sa fie si mai frumos, imprejur avea o coronita din nuiele subtiri. Era perfect. Dimineata eram inciudata ca nu pot face fotografii viselor.
De unde originea buchetului de mireasa? Pai, are origini cam vechi, de prin Antichitate cand precursorul buchetelor de astazi au fost ghirlandele care se asezau pe cap. Realizate din ierburi aromatice si condimente se zicea ca acestea au puteri mistice protejand mireasa de spiritele rele. In buchetele traditionale celtice erau incluse iedera si ciulinul ce simbolizau o viata noua, speranta. Treptat, ghirlanda s-a transformat intr-un buchet dar care totusi continea ierburi aromatice. Un punct de cotitura in toata aceasta istorie a buchetului de mireasa e anul 1840, an in care Regina Victoria s-a casatorit cu Printul Albert, regina inlocuind ierburile cu flori. Nu stiu de ce le-a inlocuit (o sa ma mai documentez) dar intuitia mea imi spune ca din motive religioase. Si uite-asa, are loc o adevarata revolutie in ceea ce priveste buchetul miresei. Imi place nonconformismul reginei Victoria :). Apoi, buchetele au fost tot mai elaborate continand panglici, funde si alte accesorii. Cu timpul, floraresele au inceput sa creeze modele tot mai interesante. Astazi, realizarea aranjamentelor florale s-a transformat intr-o arta. Stilisti si designeri se intrec in a realiza ceva cat mai frumos si original. Altii, devin atat de pasionati incat pana si visele le sunt bantuite de buchete :). In zilele noastre, buchetele de mireasa nu mai indeplinesc rolul de protectie in fata spiritelor rele, ci rolul lor este unul pur estetic.
Si fiindca tot suntem la acest capitol vreau sa va sfatuiesc ceva: aveti grija cum si unde aruncati buchetul :). Nu e nici un an de cand s-a intamplat ceva ciudat in legatura cu asta. In Italia, o mireasa si-a dorit originalitate la nunta sa, asa ca a decis ca e exipirat modul de aruncare a buchetului de mireasa si a dorit ca acesta sa fie aruncat dintr-n avion. Numai ca in momentul in care buchetul a fost aruncat, florile au fost aspirate in motorul aparatului de zbor. Avionul s-a prabusit peste o pensiune. Pasagerul ce trebuia sa arunce buchetul a fost grav ranit insa ceilalti au scapat nevatamati.
Si inca ceva: aveti grija ca buchetul sa fie in concordanta cu rochia, cu stilul nuntii. Aveti grija la culorile florilor, la ce combinatii realizati.
Buchetul visat de voi sa fie mai frumos ca cel visat de mine!